NetFreak

Minden, ami net, blog, cloud, web2.0, egyebek. Újítások, új belépők, régi tündöklések, tesztek, lehúzások, és bármi, ami a világhálóról származik...

Címkék

bemutatkozás (1) bevezető (1) böngésző (3) codegen (1) design (2) dlna (2) építés (1) firefox (1) fun (2) google (1) intel atom (1) iphone (5) játék (1) linux (1) nas (9) net (2) netfreak (2) opera (1) raid (1) samba (2) sony (1) startup (2) szoftver (6) szünet (1) telepítés (3) terminál (2) ubuntu (5) ushare (1) vélemény (5) vicc (1) zotac (1) Címkefelhő

Browser-böngésző

A vas (s01e02)

2010.03.15. 14:54 | Racsi | Szólj hozzá!

Na szóval, eldöntöttem, hogy kell a nas. Már csak az a kérdés, hogy vegyem, vagy építsem. A vétellel az a gond, hogy a dobozos sosem olyan jó, mint amit az ember magának csinál (már ha ért hozzá), és jóval drágább is.

Összehasonlítás:
Synology DS210j Disk Station: 2 merevlemez hely, mindent tud, amit egy nasnak tudnia kell, 800mhz-s proci, 256mb ram, 55e ft körül osztogatják, merevlemez nélkül. Alkatrészekből ennél jobbat össze lehet dobni ugyanennyi pénzért (ahogy látni fogjuk).

Az én kis gépem 100e ft körül volt, 2 vinyóval, node lássuk, mi is került bele.

A gép szíve egy Zotac IONITX-B-E alaplap. Nvidia Ion grafikus processzor van benne, ami elbírja a HD videókat is, így végülis HTPC alapnak se rossz. Két memóriaslot, maximum 800mhz-s ddr2 megy bele, dualchannel-ben használja, ha kettőt rakunk bele, maximum 2x2, vagyis 4gb-ig. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy bár van, ahol azt írják, ezen a típuson nincs PCIexpress csatoló. De nem is kell. Van rajta riad vezérlő (bár én azt nem használom), 3db SATAII porttal. Csatlakozók tekintetében is jól áll, a hátulján van 4db usb2.0 port, optikai hang kimenet, stereo jack, line-in, mic-in, vga, dvi és hdmi videó kimenet, ps2 billentyűzetport, és egy gigabites hálókártya (rj45 szokás szerint). A dobozba csomagolt kiegészítők tárháza nem valami fényes, bár bőven elegendő. 4db SATA kábel, egy 4pin->sata tápátalakító, pár cd, használati utasítás, és egy matrica, amely most már a ház elején díszeleg (ha már van, adjuk meg a módját, és ragasszuk föl).

Processzor tekintetében nem volt sok választási lehetőség, mivel az alaplap intergrált cpu-val érkezett, egy Intel Atom N230-as dobog benne. Ez egy egymagos proci, de két feldolgozási szállal, így az oprendszer két magnak látja. Emellé pakoltam 2x1gb Kingston ddr2 800mhz memóriát. Ha megfigyeljük, így kétszer annyi processzorsebesség és nyolcszor (!) annyi memória áll a rendelkezésünkre, mint a dobozos verzióban, valamint a maximalizált 2db merevlemez helyett kapásból 3 SATAII vinyó mehet bele (igaz csak kettőt használok én is, de ha elfogy a hely, mehet a harmadik bele).

Na és akkor mibe is pakoljuk bele ezt? Egyik kollegám ajánlott egy jó kis házat, összesen 2 3.5"-ös hellyel, és egy slim 5.25"-össel, amibe keret segítségével bele lehet paszírozni még egy 2.5"-ös laptopvinyót. Ez, mivel 3 db SATA port áll rendelkezésre, pont elegendő. Ez pedig nem más, mint a Codegen MX-31 mini-ITX ház, gyárilag beépített 300W-os táppal (ami igaz kicsit túllő a célon, de úgyis csak annyit eszik, amennyi rá van terhelve). Az elején egy hatalmas gomb, ami a powergomb szerepét tölti be, körülötte esztétikus kéken világító karikával, amennyiben kikapcsolt állapotban van a gép. Oldalt 2 usb port (ezeket külön lehet az alaplapra kötni), hang ki és bemenetek, szóval elég jó kis ház, bár resetgomb nincs (a power folyamatos nyomvatartásával lehet kikapcsolni, majd vissza, ez később lényeges lesz). Hátul egy 8cm-s ventillátorhely van, ide került egy Englide n.zero Classic hűtő, mely 17dba hangjával igen csendes (a hűtőszekrény hangosabb jóval, egy légtérben vannak, és el is nyomja a nas hangját).

E mellé még került 2db Seagate 1TB merevlemez, és kész is a NAS alapja.

A környezet, amire a NAS-t építettem, áll még 2 db laptopból, egy asztali gépből, már ami a pc-ket illeti.
A médialejátszó szerepét egy PlayStation 3 Slim gép látja el, 250gb merevlemezzel, amelyet elsősorban játékra szereztem be, csupán másodlagos a médialejátszó szerepe. Bár, mivel filmrajongónak tartom magam, és igen termetes DVD-gyűjteménnyel rendelkezem, az sem elhanyagolható szempont, hogy a PS3 mindent megeszik (dvd, cd, blueray). A konzol HDMI kábellel csatlakozik egy Sony Bravia 40"-os lcd tévéhez. 5.1-es hang egyelőre nincs, talán nem is lesz, annyira nem vagyok audiofil, a tévé is egész jól adja a hangokat. A tévévásárlás külön megérne egy misét, de ez most nem erről szól. A lényeg, hogy mind a tévé, mind a PS3 dlna kompatibilis (amire szükség nincs, elég hogy a konzol tudja).
Hálózati részről van egy Belkin wifi router, 10/100Mbit-es ethernet portokkal, amit viszont valószínűleg le fogok cserélni, mert pl videó streamelésnél dlna-n keresztül már meglátszik a kis keresztmetszet. Ha már a nas gigabites, legyen a router is az, nemde?

Ennyit a környezetről, a vasról, holnap folytatása következik a gép összeszerelésről, az idegbajról, ami kerülgetett, és így tovább... Stay tuned!

Címkék: sony nas codegen intel atom zotac

A bejegyzés trackback címe:

https://netfreak.blog.hu/api/trackback/id/tr771841363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása