NetFreak

Minden, ami net, blog, cloud, web2.0, egyebek. Újítások, új belépők, régi tündöklések, tesztek, lehúzások, és bármi, ami a világhálóról származik...

Címkék

bemutatkozás (1) bevezető (1) böngésző (3) codegen (1) design (2) dlna (2) építés (1) firefox (1) fun (2) google (1) intel atom (1) iphone (5) játék (1) linux (1) nas (9) net (2) netfreak (2) opera (1) raid (1) samba (2) sony (1) startup (2) szoftver (6) szünet (1) telepítés (3) terminál (2) ubuntu (5) ushare (1) vélemény (5) vicc (1) zotac (1) Címkefelhő

Browser-böngésző

Samba szerver (s01e06)

2010.04.03. 11:32 | Racsi | Szólj hozzá!

Mi a legfontosabb dolog, amire az ember a nast használja? Hálózati tároló. Ez a lényeg. A Samba az a protokoll, amivel a Windows-os hálózati meghajtók kommunikálnak. Ez volt a legfontosabb dolog számomra, hogy a két laptop és az asztali gép is lássa a nast hálózati meghajtóként, hogy egyszerűbb legyen szinkronizálni az adatokat, és ne kelljen pendrive-on ideoda pakolászni a fájlokat.

Nos, az első dolgunk felrakni a Samba szervert a nasra.

nas@nas01r:~$ sudo apt-get install samba

Ez felrakja a szerver progit, na de most jön a jó rész, hogyan bírjuk rá, hogy úgy működjön, ahogy mi szeretnénk!

Van két fájl, amibe rögzíteni kell a hálózatunkat, ez a /etc/hosts és a /etc/lmhosts fájlok, a hosts-ba az ip-ket kell rögzíteni, és a hozzá tartozó gépnevet, az lmhosts-ba pedig a gépneveket és a gépneveket (igen, egymás mellé a kettőt, fogalmam sincs miért).

/etc/hosts
127.0.0.1    localhost
127.0.1.1    nas01r
192.168.1.104    nas01r
192.168.1.100    4910q2
192.168.1.102    4910q2
192.168.1.103    THINKPAD

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1     localhost ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts

A második csoport valami IPv6 config, ehhez nem kell nyúlni, én se tettem, az első csoportban pedig mindent megadtam, amit a nas láthat a hálózaton (közte saját magát, valamint a saját laptop wifi és kábel ip-je és a másik laptop wifi ip-je.

/etc/lmhosts
localhost    nas01r
4910q2    4910q2
THINKPAD    THINKPAD

Itt pedig csak az van megadva, hogy a localhost egyenlő a nas01r-el, valamint a két laptop neve egyenlő saját magával. Nem tudom, miért jó, de így kell.

Ez után nyissuk meg a /etc/samba/smb.conf fájlt, itt kell beállítani a Samba szerver tulajdonságait. Sok beállítási lehetőség van, itt csak azokat vágom be, amiket átállítottam:

/etc/samba/smb.conf
workgroup = nas

[nas01]
    comment = nas drive 01   
    path = /home/
    writeable = yes
    browseable = yes
    guest ok = yes
    create mask = 0775
    directory mask = 0775

Az első megadja a workgroupot, amiben működik a gép, a második csoport pedig a megosztást kezeli. Mivel a /home alá van bemappolva a második vinyó, így ezt a könyvtárat osztottam meg. Lényeges dolog, hogy így beállítva nincs védve a szerver, bárki látja, aki ehhez a hálózathoz csatlakozik, bár ez szerintem nem nagy gond, hiszen otthoni kis hálózatról van szó.

A Samba szervert ezzel a két paranccsal állíthatjuk le és indíthatjuk el:

nas@nas01r:~$ sudo /etc/init.d/samba stop
nas@nas01r:~$ sudo /etc/init.d/samba start

Ha ez megvan, és fut a Samba szerverünk, ideje hozzáadni a Windows-os gépeinkhez!
Ezt a következőképp tudjuk megtenni:  a használt hálózati vezérlő (pl wifi) tulajdonságainál kiválasztjuk a TCP/IP protokoll-t, majd a Tulajdonságokra kattintva, az Általános fülön megnyomjuk a Speciális gombot. Itt kattintsunk a WINS fülre, majd a WINS-címekhez adjuk hozzá a nas ip-jét. Ha ez megvan, megéri újraindítani a gépet, hátha nem veszi be elsőre (ez volt az a részlet, ahol nagyon elakadtam, de végülis sikerült rájönni, hogy is kell). Ha ezzel megvagyunk, a Sajátgép Eszközök menüjében válasszuk a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot, itt válasszuk ki a kívánt meghajtó betűjelet, majd a mappához írjuk be az elérési utat, amely a következőképp néz ki:

\\kiszolgáló\megosztás

vagyis

\\nas01r\nas01

A kiszolgáló az a név, amit a /etc/hosts fájlban adtunk meg névnek a szerverünknek, a megosztás pedig az a név, amit a /etc/samba/smb.conf fájlban a []-be írtunk.

Ha ezeket a lépéseket végigcsináljuk, elméletben van egy működő Samba szerverünk. Persze ne várjuk, hogy villámgyorsan toljon át több giga adatot, nekem nem sikerült olyan 1mbps-nél nagyobb sebességet kihozni belőle, de nem is mozgatok több gigás fájlokat rajta.

Címkék: ubuntu nas samba terminál

A bejegyzés trackback címe:

https://netfreak.blog.hu/api/trackback/id/tr121891573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása