NetFreak

Minden, ami net, blog, cloud, web2.0, egyebek. Újítások, új belépők, régi tündöklések, tesztek, lehúzások, és bármi, ami a világhálóról származik...

Címkék

bemutatkozás (1) bevezető (1) böngésző (3) codegen (1) design (2) dlna (2) építés (1) firefox (1) fun (2) google (1) intel atom (1) iphone (5) játék (1) linux (1) nas (9) net (2) netfreak (2) opera (1) raid (1) samba (2) sony (1) startup (2) szoftver (6) szünet (1) telepítés (3) terminál (2) ubuntu (5) ushare (1) vélemény (5) vicc (1) zotac (1) Címkefelhő

Browser-böngésző

startup: FourSquare

2010.05.10. 21:23 | Racsi | Szólj hozzá!

Érdekes kis alkalmazásra bukkantam, hála a twitter rejtelmeinek, ezen keresztül Plastik Józsinak, aki a Webisztán Hírbehozójának tweetjét retweetelte (de szép kör), ez pedig nem más, mint a FourSquare.
Ezzel a kis alkalmazással a közösségi hálózat új szintjére emelkedik, ugyanis nem csak azt mondhatjuk meg, mit csinálunk (mint pl twitter), hanem azt is, hol csináljuk. Ebből egy jó kis városfelfedezős móka kerekedhet, hiszen (amennyiben rendelkezünk iPhone, Palm, Blackberry vagy Android alapú telefonnal) az alkalmazás gps-en keresztül megtalálja, hol vagyunk épp, és a hozzánk közel lévő helyeket kilistázza. Ez nyolc főkategóriára tagolódik, lehet szórakozás, tanulmány, étkezés, munkahely, éjszakai élet, kültér, bolt vagy utazás. Ezek a főkategóriák pedig megszámlálhatatlan (najó, csak én nem számoltam meg) alkategóriát foglalnak magukba, kezdve a kávézóktól a stripklubbon át egészen a mosodákig. A dolog lényege, hogy a userek felvehetik a helyeket, amiket látogatnak, vagyis minnél több a user, annál több helyet találhatunk a környezetünkben. Ez eddig nem is lenne annyira nagy újítás, hiszen egy egyszerű GPS egy jobb POI (Point of Interest - Figyelemre méltó helyek) adatbázissal megcsinálja ugyanezt. Az újítás az ehhez kapcsolódó közösségi szolgáltatás. Ha egy helyen sok időt töltünk, felvehetjük az adatbázisba, címmel együtt, és írhatunk hozzá megjegyzést (rossz a kávé, paraszt a pincér, vagy épp jó hőmérsékletű a csapolt sör). Így a többi user láthatja a véleményeket, és eldöntheti, hova éri meg elmennie. Hozzáteszem, reklámnak sem utolsó a dolog, hiszen ha egy vendéglátóipari egység (de szépen fogalmazok mostanában) foglalkozik a közösségi médiával, hamar igen nagy látogatóközönségre tehet szert. Az USA-ban (ahonnan a legtöbb jó netes újítás indul) már vannak helyek, amik kedvezményeket biztosítanak, amennyiben "becheckelünk", vagyis tudatjuk ismerőseinkkel, és a közelben tartózkodó többi felhasználóval, hogy épp ott ütjük el az időnket. Egy kis ingyenreklám sosem árt.
Én személy szerint nagyon remélem, hogy elterjed ez a közösség itthon is, hiszen sokkal egyszerűbb úgy jó helyeket találni, hogy többszáz ember kommentjét olvashatjuk el a hellyel kapcsolatban.
A szolgáltatás része még egy to do lista, vagyis bejelölhetjük, hova akarunk elmenni, mit akarunk megnézni, és persze teljes Facebook és Twitter integráció is, így azok is tudhatják, épp hova indulunk este, akik nem használják az alkalmazást (netán nincs smartphone-juk), valamint egy kis ötletesség: ha sokat lógunk egy helyen, szerezhetünk Achievementeket, avagy Badge-eket, vagyis kitüntetéseket, amit a többi user láthat (és versenyre kelhet velünk).
Ez persze felveti megint a személyes adataink védelmét, hisz boldog-boldogtalan látja, hogy minden reggel ugyanott isszuk meg a kávénkat, vagy hogy melyik stripklubban tűrjük az ezreseket a csajok tangájába. Szóval, ésszel. Viszont ha ésszel csinálja az ember, csinálják az emberek, csinálja egy egész város, szerintem óriási móka lehet.
Én biztosan figyelemmel fogom kísérni ezt a vállalkozást, érdekes project, és külföldön már igen sokan használják (ld webisztán cikkjét a témáról). Hajrá, irány a város, irány a FourSquare!

Címkék: vélemény szoftver iphone startup

A bejegyzés trackback címe:

https://netfreak.blog.hu/api/trackback/id/tr241991047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása