NetFreak

Minden, ami net, blog, cloud, web2.0, egyebek. Újítások, új belépők, régi tündöklések, tesztek, lehúzások, és bármi, ami a világhálóról származik...

Címkék

bemutatkozás (1) bevezető (1) böngésző (3) codegen (1) design (2) dlna (2) építés (1) firefox (1) fun (2) google (1) intel atom (1) iphone (5) játék (1) linux (1) nas (9) net (2) netfreak (2) opera (1) raid (1) samba (2) sony (1) startup (2) szoftver (6) szünet (1) telepítés (3) terminál (2) ubuntu (5) ushare (1) vélemény (5) vicc (1) zotac (1) Címkefelhő

Browser-böngésző

Hogyan lett NAS-om (s01e01)

2010.03.14. 12:15 | Racsi | Szólj hozzá!

A mai világban már egyáltalán nem ritka eset, hogy egy-egy háztartásban több pc is előfordul, asztali a kisöcsinek, laptop a báttynak egyetemre és apukának munkába. Ezen felül egyre elterjedtebbek a hálózati médialejátszók. Szinte már minden lcd vagy led tévé dlna támogatással készül, és egyre elterjedtebbek a hálózati médialejátszók, melyek nem csak cd-ről, dvd-ről, esetleg pendriveról tudnak tartalmakat megjeleníteni (lejátszani), hanem hálózatról, akár internetről is (internet rádió, iTuneshoz kapcsolódó hifitorony, stb). Ez egy igen pozitív dolog, legalábbis szerintem, hiszen nem kell a gép előtt görnyedve mutogatni az újszülött unokatesóról készült képeket a szülőknek, amiket emailben kaptak, kényelmesen hátra lehet dőlni a kanapén, és a 100cm-s tévén bámulni a képeket. De ez persze felvet egy gondot is, mi szerint folyamatosan pörögnie kell a 300-400W-ot megevő nagy asztali gépnek, hogy a rajta lévő tartalmakat el lehessen érni a tévén, ez pedig se nem költségtakarékos, se nem kényelmes megoldás (teszem azt, ha egy több szintes családi házban a gép az emeleten van, lehet felfutkosni, bekapcsolni, beállítani a képeket megosztani, stb, majd vissza a nappaliba, és lehet nézni a tévén, majd ha befejezték, újra vissza a géphez, programok leállít, gép kikapcs). Másrészt mi van, ha a képek egy része az asztali gépen van, a másik része az öcsike laptopján, és mindeközben a bátty szeretne megmutatni a családnak egy új zeneszámot a laptopján, viszont erre nem elegendő a laptopokba épített egykét kis hangszóró, mennyivel jobb lenne a nappaliba beépített 5.1-es hangrendszert használni?! Ezeket az érveket ezerszer átgondolva arra jutottam, hogy ideje felzárkóznom a digitális forradalomhoz, vennem kell egy nas-t! És most következzék a szómagyarázat:

NAS (Network Attached Storage) - Hálózatra kapcsolt tároló. Legjobban a lejatszo.hu-n lévő flash animáció magyarázza el a mibenlétét, ajánlom mindenkinek. A lényeg, hogy van egy doboz valahol a házban, ami folyamatosan működik, viszont az asztali gépekkel ellentétben csupán 20-30W-ot fogyaszt, így nem terheli meg a rezsiköltséget annyira. Ebben a gépben van egy (vagy kettő, esetleg négy, durvább esetben 8 vagy még ennél is több merevlemez), melyet minden, a háztartásban lévő számítógép lát (mint egy saját meghajtót, igaz, ebben az esetben "Hálózati Meghajtó" néven fut). Erre bármit fel lehet másolni, képet, zenét, családi videókat, fontos dokumentumokat, amikről szeretnénk biztonsági mentést készíteni (esetleges adatvesztés, neadjisten laptopelvesztés/lopás esetére). Az alkalmazás másik oldala, hogy ezt a gépet látják az egyéb médialejátszók, amik szintén a hálózatra vannak kötve, így nem kell pl cd-re kiírnunk a képeket, ha meg akarjuk nézni (teszemazt dvd meghajtóban lejátszva), a tévé egyből látja a képeket, és meg tudja jeleníteni őket. És mivel a pc-k ezt a hálózati tárolót egy sima merevlemeznek látják, mi sem egyszerűbb, mint egyből erre menteni az e-mailben kapott családi képeket? Vagy akár erre menteni a digitális kameráról a videókat. Ez után persze minden, a háztartásban lévő pc ugyanúgy elérheti (nem kell cd-re, pendrive-ra másolgatni a dokumentumokat, ha mondjuk két gép között szeretnénk mozgatni őket, ha alapból a hálózati tárolón vannak, mindenki hozzáfér, mindenki szerkesztheti azokat).

DLNA (Digital Living Network Alliance) - Digitális Életmód Hálózati Szövetség. Elterjedtebb használata (legalábbis a kollegák és ismerősök körében) Digital Livingroom Network Assistant, vagyis digitális nappali hálózati segéd, de ezt hivatalosan senki sem használja. A dlna egy új protokoll, aminek az a lényege, hogy a különböző gyártóktól származó médialejátszók egy közös nyelvet beszéljenek, így a tartalom megosztása a hálózaton egyszerűbb legyen. Ha telerakjuk a lakásunkat dlna kompatibilis eszközökkel, és van hozzá egy nasunk, mindegy, hogy a fürdőben akarjuk hallgatni a zenét, amit tegnap mentettünk le rá, vagy épp egyszerre szeretnénk a hálószobai és a nappaliban lévő tévén nézni a családi videókat, mi sem egyszerűbb ennél, hiszen minden hálózati médialejátszó látja az összes digitális tartalmat.

A következő postokban végigvezetem, hogyan jutottam döntésre, és hogyan üzemeltem be a nas-omat.

A postokban szereplő márkák tulajdonosaitól semmiféle támogatást nem kapok, ez nem fizetett hirdetési oldal, csak leírom, én mit használtam.

Címkék: bevezető nas dlna

A bejegyzés trackback címe:

https://netfreak.blog.hu/api/trackback/id/tr921838614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása